Is een rijvaardigheidscursus ook een slipcursus?
Jazeker! Meer nog. Een rijvaardigheidscursus gaat net iets verder dan een slipcursus. Na het volgen van zo’n opleiding word je niet alleen een betere, maar ook een bewustere bestuurder.
Wat was een slipcursus?
Eind vorige en begin deze eeuw had iedereen het steeds over een slipcursus. Kort door de bocht: hoe leer je slippen? Inhoudelijk dekte de vlag de lading. De slipcursus legde de focus immers nadrukkelijk op het aanleren van vaardigheden om met je voertuig gecontroleerd te slippen. Omwille van het offensief karakter van een dergelijke training, was dit een doorn in het oog van heel wat verkeersveiligheidsorganisaties. De naam werd door enkele aanbieders omgevormd tot een anti-slipcursus (hoe voorkom je dat je gaat slippen) maar het kwaad was geschied.
Rijvaardigheidscursus of slipcursus
Was het dan verkeerd om extra vaardigheden aan te leren om in gevaarlijke situaties je voertuig onder controle te houden? Zeker niet. Maar de bijkomende noodzaak groeide om weggebruikers aan te leren dat het veel beter was om niet in zo’n risicosituaties terecht te komen. En net hieraan wordt tijdens een rijvaardigheidscursus extra veel aandacht besteed. Je zou dus kunnen stellen dat een rijvaardigheidscursus eigenlijk een slipcursus extra large is. Uiteraard leer je vaardigheden aan om op een veilige manier met risicosituaties om te gaan, maar ook om op een bewustere manier aan het verkeer deel te nemen. Het soort oefeningen is identiek: een slalom om het belang aan te tonen van een goede zitpositie, stuur- en kijktechniek, het maken van een noodstop en het ontwijken van een obstakel op een nat en glad wegdek.