Terugkommoment voor Rijbewijs B

Het Verplichte Terugkommoment Rijbewijs B: Wat Je Moet Weten

Het Verplichte Terugkommoment Rijbewijs B is een cruciale stap voor jonge automobilisten met een rijbewijs B in Vlaanderen. Dit initiatief van de Vlaamse overheid heeft tot doel de verkeersveiligheid te vergroten zonder dat je een examen hoeft af te leggen. In dit artikel bekijken we wie verplicht is om deel te nemen aan het terugkommoment en wat je kunt verwachten.

Wie Moet Het Terugkommoment Volgen?

Je moet het terugkommoment volgen als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

 1. Je hebt jouw voorlopig rijbewijs aangevraagd of omgewisseld op of na 1 oktober 2017, of je hebt je voorlopig rijbewijs aangevraagd voor 1 oktober 2017 en omgewisseld naar een voorlopig rijbewijs van 18 of 36 maanden, of model 12.
 2. Jouw voorlopig en definitief rijbewijs zijn afgeleverd in een Vlaamse gemeente en je woont in Vlaanderen.

Je kunt de termijn waarin je het verplichte terugkommoment moet volgen snel en gemakkelijk online raadplegen op Mijn Burgerprofiel via de website: Vlaanderen.be – Terugkommoment voor Rijbewijs B.

Je hoeft niet deel te nemen aan het terugkommoment als je:

 1. Jouw voorlopig rijbewijs hebt aangevraagd voor 1 oktober 2017, tenzij je jouw voorlopig rijbewijs nadien hebt omgewisseld.
 2. Jouw voorlopig rijbewijs hebt aangevraagd voor 1 oktober 2017 en na 1 oktober 2017 een tweede begeleider aan het rijbewijs hebt toegevoegd.
 3. Jouw voorlopig rijbewijs hebt aangevraagd voor 1 oktober 2017 en nadien hebt ingewisseld (wegens verlies, beschadiging, niet-gelijkende foto of vervanging van de begeleider).
 4. Niet meer in Vlaanderen woont na het behalen van jouw definitief rijbewijs.

Hoe Schrijf Ik Me In?

Het inschrijven voor het terugkommoment is eenvoudig via onze inschrijfmodule. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet om problemen te voorkomen.

Wanneer Moet Ik Het Terugkommoment Volgen?

Het terugkommoment moet worden gevolgd tussen de 6e en 9e maand na het effectief behalen van jouw rijbewijs. Je ontvangt een oproepingsbrief om het terugkommoment bij te wonen. Het is belangrijk om te weten dat als je niet deelneemt aan het terugkommoment, je een boete tot 4.000 euro kunt riskeren.

Waar Kan Ik Het Terugkommoment Volgen?

Het Terugkommoment voor rijbewijs B is een belangrijke maatregel om de verkeersveiligheid te bevorderen en ervoor te zorgen dat bestuurders blijven leren en zich bewust zijn van de verkeersregels en -risico’s. Het is essentieel om de verplichtingen met betrekking tot het Terugkommoment te begrijpen en te volgen om problemen met uw rijbewijs te voorkomen.

ProMove beschikt over 4 unieke belevingscentra in zowel Vlaanderen als Wallonië met een oppervlakte van telkens 5.000 m² tot 25.000 m².

info@promove.be +32 484 45 44 43

Je kan bij PromMove ook een slipcurcus volgen.

Wat Zijn De Kosten?

De kostprijs van de opleiding bedraagt 120 euro, vastgesteld door de Vlaamse overheid en gelijk voor alle opleidingscentra. Als je het terugkommoment te laat volgt (dus niet binnen de termijn van 3 maanden), moet je een extra bedrag van 60 euro betalen.

Zorg ervoor dat je op tijd inschrijft om extra kosten te vermijden.

Hoelang Duurt Het Terugkommoment?

Het terugkommoment is een opleiding van 4 uur en vindt plaats in een groep van 6 tot 18 personen. Er is geen examen na afloop.

De opleiding omvat drie hoofdonderdelen:

 1. Kennismaking: Tijdens een introductie leer je elkaar kennen en vergelijk je ervaringen in het verkeer.
 2. Praktijkoefeningen: Op een afgesloten terrein met een lesvoertuig van Saferoads worden drie workshops gegeven over alcohol achter het stuur, afleiding en de impact van verschillende snelheden op rem- en stopafstanden.
 3. Groepsgesprek over verkeersattitude: In een groepsgesprek deel je ervaringen en leer je van de meningen van anderen.

Kan Ik Uitstel Aanvragen? Wanneer En Hoe?

In enkele uitzonderlijke gevallen kun je uitstel aanvragen voor het terugkommoment, bijvoorbeeld:

 1. Vanwege medische redenen
 2. Bij verblijf in het buitenland voor werk of studie
 3. In geval van gevangenisstraf, opname in een ziekenhuis of psychiatrisch centrum.

Dit doe je door het invullen van een formulier dat te vinden is op de website van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

Krijg Ik Een Attest Na Het Terugkommoment?

Ja, na het volgen van het terugkommoment ontvang je een attest dat bewijst dat je de training hebt gevolgd. Dit attest hoef je niet bij je te hebben tijdens het rijden en er wordt geen code op jouw rijbewijs geplaatst. De controle voor het terugkommoment verloopt strikt via de toepassing van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

Voor verdere vragen verwijzen we je graag naar de website van de Vlaamse Overheid of het gratis informatienummer 1700. Klachten kunnen worden ingediend via www.mow-contact.be.

ProMove beschikt over 4 unieke belevingscentra in zowel Vlaanderen als Wallonië met een oppervlakte van telkens 5.000 m² tot 25.000 m².

info@promove.be
+32 484 45 44 43

Je kan bij PromMove ook een slipcurcus volgen

Waarom Is Het Terugkommoment Belangrijk?

Het Verplichte Terugkommoment Rijbewijs B is van essentieel belang omdat het tot doel heeft de verkeersveiligheid te vergroten en jonge automobilisten bewust te maken van de verantwoordelijkheden die gepaard gaan met autorijden. Tijdens het terugkommoment krijg je de kans om belangrijke rijvaardigheden op te frissen en nieuwe inzichten op te doen.

Rijvaardigheden Opfrissen

Tijdens de praktijkoefeningen op het afgesloten terrein leer je belangrijke rijvaardigheden opfrissen. Denk hierbij aan het beheersen van een voertuig onder verschillende omstandigheden, zoals bij regenachtig weer, gladde wegen of bij afleiding. Deze praktische ervaring helpt je om zelfverzekerd en veilig te blijven rijden.

Bewustwording Van Risico’s

Het groepsgesprek over verkeersattitude is een waardevol onderdeel van het terugkommoment. Hier kun je jouw eigen ervaringen delen en leren van de ervaringen van anderen. Het bespreken van onderwerpen zoals rijden onder invloed van alcohol, afleiding en snelheidsbeheersing helpt om bewustwording van de risico’s op de weg te vergroten. Dit kan leiden tot veiliger rijgedrag en het verminderen van verkeersongevallen.

Voorkom Boetes En Hoge Kosten

Het niet deelnemen aan het terugkommoment kan resulteren in aanzienlijke boetes, tot wel 4.000 euro. Door op tijd in te schrijven en deel te nemen, kun je deze kosten vermijden. Het is dus niet alleen een verplichting, maar ook een kans om financiële lasten te voorkomen.

Het Verplichte Terugkommoment Rijbewijs B is een essentieel onderdeel van het rijbewijsproces voor jonge automobilisten in Vlaanderen. Het biedt de mogelijkheid om jouw rijvaardigheden op te frissen, bewustwording van risico’s te vergroten en hoge boetes te vermijden. Zorg ervoor dat je op tijd inschrijft en deelneemt aan dit belangrijke programma om veiliger op de weg te zijn.

Voor meer informatie en om je in te schrijven, kun je terecht op de website van Vlaanderen.be – Terugkommoment voor Rijbewijs B.

Heb je nog vragen of wil je meer weten over het Verplichte Terugkommoment Rijbewijs B? Neem dan contact op met het gratis informatienummer 1700 of bezoek de website van de Vlaamse Overheid voor uitgebreide informatie en bronnen. Veiligheid op de weg begint bij bewustwording en verantwoordelijkheid, en het terugkommoment draagt hieraan bij.