Lessen kan steeds vaker elektrisch

Het zal alle autoliefhebbers vast al zijn opgevallen dat we in een spannende transitie naar elektrisch rijden zitten. Niet alleen zie je steeds meer elektrische voertuigen op de Nederlandse wegen, ook geven steeds meer fabrikanten aan uiteindelijk te willen stoppen met het produceren van voertuigen op fossiele brandstof. Dit betekent dat we uiteindelijk wellicht een toekomst zonder de traditionele auto kunnen verwachten. Ook betekent dit dat schakelen misschien ooit niet meer vanzelfsprekend zal zijn. Ook in de leswereld zien we dit terug. Steeds meer mensen behalen een automaat rijbewijs. Hierbij wordt ook steeds vaker in elektrische voertuigen gereden. 

Nederland is klaar voor de transitie 

Dat is ook niet zo vreemd. Het kabinet doet er inmiddels alles aan om Nederland klaar te stomen voor deze transitie. Denk alleen al aan het aantal oplaadpunten in ons land. Op vrijwel elke plek zijn er wel meerdere te vinden. Er wordt tegenwoordig zelfs bij openbare gebouwen geëist dat zij meerdere parkeerplekken met laadpaal realiseren. Hoeveel? Dat is afhankelijk van de grootte van het parkeerterrein én het bedrijf. In andere woorden: Nederland is er klaar voor. Maar zijn automobilisten wel net zo klaar voor deze verandering? 

Meningen zijn verdeeld 

De meningen over dit onderwerp zijn sterk verdeeld. Veel mensen kijken op tegen deze transitie. Maar dit is meer uit angst voor het onbekende. Want wat als je met een lege accu komt te staan? Betekent dit dat je constant je auto aan een lader kunt hangen? Gelukkig niet. Hoewel de actieradius van een elektrische auto misschien niet al te hoog ligt, hoef je hem zeker niet dagelijks op te laden. Als je niet veel rijdt, kun je hier met gemak enkele dagen mee doen. Vergelijkbaar met tanken. Bovendien zijn er steeds meer laadpalen beschikbaar. Het opladen hoeft niet heel veel tijd te kosten. Met een zogenaamde snellader ben je zo klaar. Nu er ook meer laadpalen bij openbare gebouwen komen, is de kans bovendien groot dat je dit kunt combineren met bijvoorbeeld een afspraak op het werk of een winkelbezoek. Je wordt hier vanzelf steeds makkelijker in. Bovendien zijn er handige apps waarop je eenvoudig kunt zien waar de laadpalen in de buurt zijn. 

Rijles met een elektrische auto krijgen 

Ook rijscholen bieden steeds vaker rijden in een elektrische auto aan. Wel is belangrijk om hier een kanttekening bij te plaatsen. Wie in een elektrische auto rijdt, leert immers ook niet schakelen. Dit betekent dat je aantekening krijgt op je rijbewijs en daardoor nooit met een schakelauto mag rijden. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar zorgt er wel voor dat je slechts in een beperkt aantal voertuigen mag rijden. 

Is deze aantekening een groot nadeel? Tegenwoordig niet echt meer. Het aantal hybride- en elektrische voertuigen neemt alleen maar toe. De verwachting is dat het overgrote deel van de Nederlanders in de komende jaren in een automaat gaat rijden. Uiteindelijk zal deze aantekening op het rijbewijs dan ook nog maar weinig betekenen.